Meny

Hovedside
Om meg
Om GDS-metoden
Kognitiv terapi
Publisert artikkel
Praktisk info
Ryggprosjekt
Lenker

Kognitiv terapi

En korttids, aktiv, strukturerende form for samtaleterapi/psykologisk behandling.

Ved å bearbeide både følelsesmessige problemer og fysiske problemer, oppnår vi ofte gode og varige resultater. Kognitiv terapi kan hjelpe deg hvis du opplever store humørsvingninger, ubehag av følelsesmessig karakter, følelsen av å miste kontroll. Kanskje sliter du med bekymring og grubling, og klarer ikke å komme ut av det.
I terapi arbeider vi med tanker, tanker som går igjen, påvirker følelsene og hvordan vi har det. Ved å bli mer bevisst tankene, "vår indre samtale", kan vi endre dem litt etter litt. Da kan vi få det bedre, oppleve å ha mer kontroll, bli mindre dominert av følelser.
Du må være forberedt på noen hjemmeoppgaver, og øve litt praktisk mellom terapi-timene. Du bestemmer selv hva som er viktigst for deg å ta opp akkurat Nå, og du bør kjenne at hver time er nyttig for deg.
Gradvis vil du kunne oppdage at humør og følelser blir lettere i det daglige, at du mestrer situasjoner bedre, at selvtilliten stiger.


Typiske tilstander der kognitiv terapi kan nyttes:

Angst eller bekymring i kombinasjon med kroppssymptomer.
Panikklidelser, sosial angst, fobier. Lett til moderat depresjon. Utmattelsessyndrom (da gjerne i kombinasjon med fysioterapi).